Ajansların Türk Sinemasına Etkisi

Türk sineması yer yer farklılıklar gerektirse de bulunduğu folklordan dolayı belirgin özellikleri mevcuttur. Bu kurguların hayata geçebilmesi için, bu folklordan beslenmiş, hareketleri jest ve mimikleriyle bunu yansıtabilen dili ve Türkçeyi iyi kullanabilen kişiler olmalıdır. Öncelikle diksiyon ve Türk Prototipine uygunluk sonrasında ise verilen senaryodaki karakteri canlandırabilme yeteneğine sahip olmak oldukça önemlidir. Bu noktada ilk iş sinema filmi için uygun karaktere sahip olan kişilerin ajanslarca iyi tahlil edilebilmesi ve bu kişileri deneme çekimlerine çağırmalarıdır. Cast ajansları bu noktada oyuncu kategorizasyonunu iyi yapmalı ve uygun gördükleri kişileri eleme yöntemleri ile doğru seçmelidir.

Sinema filminde başrol oyuncuları seçilirken filmin çekileceği senaryoya bağlı kalarak yönetmenin direktifleri ışığında sinema filmi çekimi gerçekleştirilir. Bu noktada Türk sinemasının gelişmesi ve yapımcıların yeni yüzler araması cast ajanslarına başvurmalarına sebep olmuştur. Bu noktada ajansların yapması gereken ilk şey gelen sinema filminin senaryosuna ve aranan başrol oyuncusuna göre kayıtlı üyeleri arasından doğru seçim yapmak ve deneme çekimine yönlendirmektir. Bu noktada cast ajanslar bu fotoğraflar arasından seçilen adaylar için sözleşmeleri yok ise bir sözleşme hazırlarlar. Oyuncunun kazanacağı bedel üzerinden belli bir pay elde ederler. Cast ajanslarında yapılan bu hak ediş ve bedel sözleşmeleri kapsamında hem yapımcının hem de oyuncunun orta noktasını bulacak olan oyuncu cast ajanslardır. Ajanslar ne kadar çok başrol oyuncusu çıkarırsa tanınırlığını arttırarak kazancını ve marka değerini yükseltir. Bunun yanı sıra bu cast ajanslara kayıtlı üyelerin de istedikleri projelerde yer alma olasılıkları veya oyunculuk deneyimi yaşamaları kolaylık bulmuş olur.

Sinema filminde yan rol ve figüranlar da önemlidir. Bir sinema filminde başrol oyuncuları kadar sahnenin tamamlanmasını sağlayacak yardımcı oyuncular, yan karakterler ve figüranlar da oldukça önemlidir. Bu sinema filminin bütünlüğünü oluşturmak için yardımcı oyuncular da ajanslardan temin edilir. Figüranlar için bir sözleşme yapılmaz genellikle günlük olarak paralarını alırlar. Figüranlar bir sahnede gördüğümüz yürüyen, telefonla konuşan, çay içen yani sahnenin çekildiği yerin doğal durmasını sağlayan kişilerdir. Tanınırlık sağlayamazlar ve tekrarlanan projelerde kişi olarak seçime sunulmazlar. Ancak bu figüranların önemsiz olduğu anlamına gelmez.

Kaynak: http://www.diziajans.com/universiteden-mezun-olanlarin-cast-ajanslarinda-calisma-sekilleri/